top of page

Het Basilicakoor is in 1949 opgericht door componist en organist Albert Vandenborn. In de voorbije jaren heeft hij als dirigent verschillende opvolgers gehad, die bij de leiding van het koor hun eigen klemtonen hebben gelegd.

 

Zo is er  rond 1960 een bloeiperiode voor koormuziek. Onder leiding van Juliaan Wilmots werkt het koor mee aan de Basilicaconcerten, en aan missen op radio  en televisie.

 

Vanaf 1974 is Marcel Lambrichts dirigent en in 1981 wordt Geert Malisse muzikaal leider van het gezelschap. In deze periode zijn er uitvoeringen van de Mariacantate van Albert Vandenborn en een liederenbundel van Edmond Jaminé.

De komst van Luc Ponet in 1993 betekent een verjongingskuur voor het koor en tegelijk een oriëntatie naar de belangrijke klassieke koorliteratuur. Er komen uitvoeringen van de Johannes- en de Mattheuspassie van Johann Sebastian Bach en van ‘Die Schöpfung’ van Joseph Haydn.

 

 

In 2000 wordt de leiding overgenomen door Gert Vanbeckevoort en ontstaat er een traditie om tweemaal per jaar te concerteren met een gevarieerd repertoire. Contacten met andere koren leiden tot optredens in Alken, St.-Lambrechts-Herk en St.-Truiden. Echt in de kijker komt het koor door zijn medewerking aan de kortfilm “Carlo” van Michael Roskam met het koorstuk ‘Taurobolium’ op muziek van Raf Keunen. Diezelfde Michael Roskam zal enkele jaren later de succesfilm ‘Rundskop’ regisseren. In 2005 volgt de uitvoering van een passieconcert met werk van Dietrich Buxtehude, Johann Rosenmüller en Georg Philipp Telemann. Een jaar later is er, samen met het Vocaal Ensemble Markant uit Herentals, een concert met Engelse polyfone muziek uit de 16e eeuw met werken van Parson, Thallis, Philips, Byrd, …  Zonder meer een hoogtepunt is het verrassende Cupidoconcert, rond Valentijnsdag 2007, opgebouwd rond “Teergeliefden in tien talen” van Vic Nees.

 

 

Sonja Feenstra is dirigente van  2007 tot 2011. Onder haar leiding zingt het koor   twee  keer de Allerheiligenmis in de Antwerpse Carolus Borromeuskerk. In 2009 dirigeert zij ons jubileumconcert met werk van Henry Purcell, Georg Friedrich Haendel en het magistrale ‘Gloria’ van Antonio Vivaldi.  In 2010 zingen we met haar ons lenteconcert “O Süsser Mai” met werken van Orlandus  Lassus, Johannes Brahms en Edward Elgar.  Ook het opluisteren van de Hemelvaartmis in de basiliek van Koekelberg gebeurt onder leiding van mevrouw Feenstra, alsook de herdenkingsmis voor Koning Boudewijn in de O.L.V.-Kerk in Laken op zaterdag 31 juli 2010.

 

In datzelfde jaar nemen we in Luik deel aan “Voix sur Meuse”, een festival van Belgische en buitenlandse koren. In Valkenburg en Maastricht zingt het koor,  samen met Chorale Valkenburg en begeleid door een harmonieorkest, de ‘Missa Brevis’ van Jacob de Haan. Deze uitvoering wordt voorafgegaan door een workshop, die gegeven wordt door de componist zelf.  2011 blijkt een druk jaar: in Valkenburg, Genk en Tongeren wordt,  samen met Chorale Valkenburg, het Academiekoor van Genk en het Limburgs Kamerorkest, een volledig Fauré-concert uitgevoerd met de “Cantique de Jean Racine” en het “Requiem”.

 

In september 2011 zijn Cantemus en Basilica gastkoren voor het Russische koor Mlada, dat in Maasmechelen deelneemt aan de 11de editie van de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen’. De twee Tongerse koren, Mlada en het Duitse koor Modus Novus Chor brengen bij die gelegenheid in Tongeren een enig mooi concert.

 

 

Op zijn kerstconcert brengt het Basilicakoor, samen met Concertband Euterpe van Bilzen, het prachtige ‘Oratorio de Noël’ van Saint-Saëns,  ‘Lux Aurumque’ van Eric Whitacre en een selectie ‘Christmas Carols’ van verscheidene Britse componisten. Het concert vindt plaats  in de mooi gerenoveerde Sint-Jan-de-Doper-kerk. Ook in december treedt het koor, een laatste maal onder leiding van Sonja Feenstra, op tijdens de "Winteravonden" in Bokrijk. 

Begin 2012 wordt Paul Timmers de nieuwe dirigent; hij zal het koor naar nieuwe hoogtepunten brengen.

Een eerste hoogtepunt is het koffieconcert ‘An die Sonne’ in mei 2012. Met liederen van Franz Schubert en Robert Schumann en vooral de ‘Liebeslieder Walzer’ van Johannes Brahms komt een stukje negentiende-eeuwse romantiek opnieuw tot leven.
Op 2 maart 2013 brengt het koor samen met soliste Liesbeth Verbeek een 'Ode aan de Lofzang' met o.a. ‘Laudate Dominum’ van Mozart,  'Hör mein Bitten' van Mendelssohn en 'Mirjam's Siegesgesang' van Schubert.

In oktober 2013 zijn Basilica en Cantemus voor de tweede keer gastkoren voor Mlada, ook nu in het kader van IKV.

Op 24 november mag het Basilicakoor nogmaals de artiesten mis in Carolus Borromeus opluisteren.

Nog in 2013 is er het kerstconcert ‘In Dulci Jubilo’ met o.a. Kerstcantates van Dietrich Buxtehude en de Weihnachtsresponsorien van Michael Haydn.

Op zondag 4 mei 2014  brengt het koor een koffieconcert, "Easy Listening”. Er wordt gekozen voor het lichtere genre, maar met componisten als Rutter, Gershwin en Coleman gaan lichtvoetigheid en kwaliteit hand in hand. 

 

In februari 2015 zingt het koor de ‘Ode an die Freude’ van L. van Beethoven op het massaspektakel Vikimania onder regie van Stijn Coninx.

In maart is er een passieconcert “ Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze” van Joseph Haydn, met solisten en het Limburgs Strijkkwartet.
In oktober 2015 is het Basilicakoor weer gastkoor, deze keer voor Cantica Laetitia uit het Tsjechische Zlín. Een grote delegatie koorleden zullen dit koor in april 2017 een tegenbezoek brengen: verbroedering in Zlín na een mooi gegidst bezoek aan Praag.
Voor de kerstperiode 2015 zingt het Basilicakoor ‘A Festival of Carols’. Op het programma o.a. ‘What sweeter Music’, een prachtige bewerking door Mark Hayes van bekende en minder bekende kerstliederen.

In april 2016, gaat Basilica even de lichtere tour op, met filmmuziek “From the Movies”, selecties uit ‘Les Misérables’ van C.M.Schönberg en ‘West Side Story’ van Leonard Bernstein.
In juli mag het Basilicakoor het Deens volkslied zingen bij het toneelstuk ‘Hamlet’ gebracht door het Tongers Nieuw Theater.


2017 brengt weer een druk programma: een Valentijnconcert ‘Romantiek bij Kaarslicht’, met celliste Nadezda Bardjuka. Het koor zingt werk van Schubert, Fauré en Saint-Saens, liederen uit ‘The Bavarian Highlands’ van Elgar, Zigeunerleben van Schumann en Zigeunerlieder van Brahms.


In oktober zijn de Tongerse koren weer gastkoor in het kader van IKV. De leden van het Indonesisch koor Paramabira zijn de gasten.


In december 2017 volgt het kerstconcert ‘We Wish You…’. Begeleid door het Limburgs Salonconcert zingt het koor kerstliederen van Mendelssohn, Reger, Rutter,… en het ‘Laudate Dominum’ van Mozart.
 

In maart 2018 aanvaardt het Basilicakoor de uitnodiging van Rotary Hasselt om, samen met een strijkorkest, ‘Herkenrode in Concert’ te verzorgen. In de schitterende tiendschuur hoort het talrijke publiek werk van Mozert, Schumann, Fauré en tot slot Beethovens ‘Ode an die Freude’.


Als voorbereiding op het herdenkingsconcert voor het einde van WOI later op het jaar brengen de koorleden op 1 september een bezoek aan de Westhoek met het Tyne Cot Cemetry, het Memorial Museum Passchendaele, de duizenden beeldjes van het landschapskunstwerk ‘Coming World Remember Me’ van Koen Van Mechelen en tot slot de Last Post aan de Menenpoort in Ieper.


Het hoogtepunt van 2018 ligt immers in november met het concert ‘De Groote Oorlog’,  een herdenkingsconcert voor het einde van WOI. Samen met het Amarylliskoor uit Alken en begeleid door een strijkorkest, worden het twee prachtige uitvoeringen in de Tongerse basiliek en de parochiekerk van Sint-Joris Alken. Op het programma werk van Rheinberger, von Dittersdorf, Fauré, Rutter, Jenkins,…

 

2019 staat in het teken van het zeventig jarig bestaan van het koor.
De plechtige hoogmis van Pinksteren wordt een feestelijke mis met het zingen van de ‘Windhaager Messe’ van A. Bruckner,  begeleid door een strijkkwartet en hoorns.


In november 2019 luistert een tweemaal goed gevulde Sint-Janskerk naar het Jubileumconcert met een gevarieerd programma met hoogtepunten uit ons repertoire: muziek van Haydn, Mozart, Fauré, Rutter, Schönberg, Bernstein, …


In april 2020… geen passieconcert…want dan is er Corona.

Elk jaar verzorgt het koor op Kerstmis, Pasen en Pinksteren de plechtige hoogmis van 11u30 in de O.L.V.-Basiliek van Tongeren.

bottom of page