César Franck, 200 jaar

Concert door het Basilicakoor o.l.v. Paul Timmers

Zaterdag 10 december 2022 om 20u,
Sint-Janskerk te Tongeren

 

César Franck (1822-1890) is bij organisten bekend om zijn orgelcomposities, bij pianisten om zijn klaviermuziek en bij strijkers om zijn vioolsonate, strijkkwartet en pianokwintet.


De vocale muziek maakt nochtans ook een groot deel uit van zijn œuvre. Een van zijn belangrijkste vocale werken is de ‘Messe Solenelle Op.12’ die we opvoeren met het Basilicakoor.

Hoewel Franck in Luik geboren werd en er zijn opleiding kreeg aan het Conservatorium, verwierf hij naam en faam te Parijs. Van 1859 tot aan zijn dood was hij titularis-organist van de Sainte-Clotildekerk te Parijs, waar vele nieuwsgierigen naar zijn orgelimprovisaties kwamen luisteren. Daarnaast werd hij in 1872 als leraar orgel aan het Parijse Conservatorium aangesteld. Op 6 augustus 1885 werd hij ‘Chevalier de la Légion d’Honneur’ en een jaar later werd hij oprichter en voorzitter van het Société Nationale de Musique.

César Franck componeerde zijn ‘Messe Solenelle’, als de ‘Messe à trois voix’ in de zomer van 1860. De originele versie werd gecomponeerd voor sopraan solo, tenor solo, bas solo, driestemmig koor (STB) en orkest. In 1865 reduceerde Franck zelf zijn orkest tot orgel, harp, cello en contrabas. In 1872 integreerde hij in deze mis zijn meest gekende en populairste werk, de hymne ‘Panis Angelicus’ voor tenor solo met dezelfde begeleiding.

De altpartij werd later aan de partituur toegevoegd. De reden waarom Franck slechts voor de drie stemmen componeerde was logisch in die tijd. Volgens de regel van de rooms-katholieke kerk mochten er geen vrouwen zingen in de kerk. “Dat de vrouw in congregatie (ecclesia) zwijge. En als zij het woord niet begrijpt, vrage zij thuis aan haar man om uitleg.” Hoogst aannemelijk werd dan de sopraanpartij gezongen door koorknapen, waarvan wordt gezegd dat zij het gezang van engelen benaderden.

 

Ook Francks mooie versie van ‘Psalm 150’ staat op het programma, en een selectie instrumentale muziek van de jarige componist.

Uitvoerders:

Sopraan:         Karlijn Noten

Tenor:             Sander Buntinx

Bas:                 Jan Baeten

Orgel:             Luc Ponet

Harp:               Lise Vandersmissen

Cello:              Noëlla Verjans

Contrabas:      Jens Similox-Tohon

Het Basilicakoor o.l.v. Paul Timmers.

Toegangsprijs : €18 vvk, €20 kassa, min 16j gratis. 

Reserveren via ‘Contact’,
0494 42 31 48 of basilicakoor@telenet.be

Meer informatie over het Basilicakoor vindt u hier.

Cesar Franck 200.jpg