foto van Willem.JPG

WILLEM VAN DE WEERD  (1956)

Muziek is de rode draad doorheen het beroepsleven van deze musicus. Hij startte als “pianist” in het orkest van de lagere school en vervolgde zijn muzikale studies aan de muziekacademies van Lier en Antwerpen. Een logisch gevolg waren hogere studies aan de Koninklijke Muziekconservatoria van Gent en Antwerpen waar hij Eerste Prijzen en Getuigschriften behaalde in verschillende disciplines, zowel instrumentaal als theoretisch. (Solfège, harmonie, contrapunt, muziekgeschiedenis, piano, orgel en koordirectie). Daartussen waren er ook de studies beiaard en campanologie aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen.

Zijn carrière begon hij als muziekpedagoog en organist, maar dit werd uitgebreid naar o.a. koordirectie. Willem Van de Weerd was dirigent van de “Zangfaculteit” van de Vrije Universiteit Brussel, gastdirigent bij het Oxford Bach Choir en hij begeleidde verschillende Vlaamse koren naar een hoger niveau wat resulteerde in heel wat concerten in binnen-en buitenland. Een greep:  Requiem van Mozart, Brahms en Fauré (waarvoor hij de cultuurprijs van de stad Hoogstraten kreeg), missen van Haydn, psalmen van Mendelssohn, Gloria van Vivaldi,  Ceciliamis van Gounod,  Petite Messe van Rossini (die hij uitvoerde met leden van het koor van de Vlaamse Opera)…..

Naast het dirigeren waren (en zijn) er ook de voordrachten omtrent verschillende aspecten van de klassieke muziek, een succes bij heel wat vrijetijdsorganisaties en service-clubs.

Het lesgeven (muzikale opvoeding), voor het grootste deel aan het Virgo Sapiensinstuut te Londerzeel, (heerlijk om jonge mensen tussen 12 en 18 jaar de liefde voor muziek bij te brengen)  is na een mooie carrière, mogen weggevallen en is er nu veel tijd voor….het dirigeren, het orgel, de piano en de voordrachten. Willem Van de Weerd is, naast dirigent van het Basilica-koor ook actief bij het Davo-koor uit OLV-Waver.

Onze dirigent is organist-titularis van de Sint-Theresiakerk te Berchem (Karmelietenkerk) waar hij beschikt over twee mooie instrumenten en bij occasionele gelegenheden is hij actief in verschillende kerken (Sint-Katelijne-Waver, Mechelen, Antwerpen). Verder zijn  er de concerten, solistisch of in samenwerking, in binnen-en buitenland. Samen met zijn echtgenote stichtte hij in Lier de Colibrantconcerten (kamermuziekconcerten), de Bronzen Woensdagen (beiaardconcerten) en de Kapelconcerten in OLV-Waver.

willem.van.de.weerd@skynet.be

0492 728388

Lier