top of page

De komst van Luc Ponet in 1993 betekent een verjongingskuur voor het koor en tegelijk een oriëntatie naar de belangrijke klassieke koorliteratuur. Er komen uitvoeringen van de Johannes- en de Mattheuspassie van Johann Sebastian Bach en van ‘Die Schöpfung’ van Joseph Haydn.

 

 

In 2000 wordt de leiding overgenomen door Gert Vanbeckevoort en ontstaat er een traditie om tweemaal per jaar te concerteren met een gevarieerd repertoire. Contacten met andere koren leiden tot optredens in Alken, St.-Lambrechts-Herk en St.-Truiden. Echt in de kijker komt het koor door zijn medewerking aan de kortfilm “Carlo” van Michael Roskam met het koorstuk ‘Taurobolium’ op muziek van Raf Keunen. Diezelfde Michael Roskam zal enkele jaren later de succesfilm ‘Rundskop’ regisseren. In 2005 volgt de uitvoering van een passieconcert met werk van Dietrich Buxtehude, Johann Rosenmüller en Georg Philipp Telemann. Een jaar later is er, samen met het Vocaal Ensemble Markant uit Herentals, een concert met Engelse polyfone muziek uit de 16e eeuw met werken van Parson, Thallis, Philips, Byrd, …  Zonder meer een hoogtepunt is het verrassende Cupidoconcert, rond Valentijnsdag 2007, opgebouwd rond “Teergeliefden in tien talen” van Vic Nees.

 

 

Sonja Feenstra is dirigente van  2007 tot 2011. Onder haar leiding zingt het koor   twee  keer de Allerheiligenmis in de Antwerpse Carolus Borromeuskerk. In 2009 dirigeert zij ons jubileumconcert met werk van Henry Purcell, Georg Friedrich Haendel en het magistrale ‘Gloria’ van Antonio Vivaldi.  In 2010 zingen we met haar ons lenteconcert “O Süsser Mai” met werken van Orlandus  Lassus, Johannes Brahms en Edward Elgar.  Ook het opluisteren van de Hemelvaartmis in de basiliek van Koekelberg gebeurt onder leiding van mevrouw Feenstra, alsook de herdenkingsmis voor Koning Boudewijn in de O.L.V.-Kerk in Laken op zaterdag 31 juli 2010.

 

In datzelfde jaar nemen we in Luik deel aan “Voix sur Meuse”, een festival van Belgische en buitenlandse koren. In Valkenburg en Maastricht zingt het koor,  samen met Chorale Valkenburg en begeleid door een harmonieorkest, de ‘Missa Brevis’ van Jacob de Haan. Deze uitvoering wordt voorafgegaan door een workshop, die gegeven wordt door de componist zelf.  2011 blijkt een druk jaar: in Valkenburg, Genk en Tongeren wordt,  samen met Chorale Valkenburg, het Academiekoor van Genk en het Limburgs Kamerorkest, een volledig Fauré-concert uitgevoerd met de “Cantique de Jean Racine” en het “Requiem”.

 

In september 2011 zijn Cantemus en Basilica gastkoren voor het Russische koor Mlada, dat in Maasmechelen deelneemt aan de 11de editie van de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen’. De twee Tongerse koren, Mlada en het Duitse koor Modus Novus Chor brengen bij die gelegenheid in Tongeren een enig mooi concert.

 

Met veel inzet en geduld werkt de ‘nieuweling’ aan het koffieconcert van 6 mei 2012, dat ‘An die Sonne’ wordt gedoopt: met Franz Schubert en Robert Schumann komt een stukje negentiende-eeuwse romantiek opnieuw tot leven. Maar de centrale gast van het lenteconcert is Johannes Brahms. Paul Steegmans en Willy Appermont spelen vierhandig vier van zijn ‘Hongaarse dansen’, waarna het koor veertien ‘Liebeslieder-Walzer’ ten gehore brengt. Ook de intro van dit concert blijft niet onopgemerkt: de beloftevolle Anneleen Boulet speelt, met pianobegeleiding van Paul Steegmans, op altblokfluit het 'Concerto in d klein' van Antonio Vivaldi.

 

 

Op zijn kerstconcert brengt het Basilicakoor, samen met Concertband Euterpe van Bilzen, het prachtige ‘Oratorio de Noël’ van Saint-Saëns,  ‘Lux Aurumque’ van Eric Whitacre en een selectie ‘Christmas Carols’ van verscheidene Britse componisten. Het concert vindt plaats  in de mooi gerenoveerde Sint-Jan-de-Doper-kerk. Ook in december treedt het koor, een laatste maal onder leiding van Sonja Feenstra, op tijdens de "Winteravonden" in Bokrijk. 

Begin 2012 wordt Paul Timmers de nieuwe dirigent.

 

 

 

Op 2 maart 2013 brengt het koor onder de titel 'Ode aan de Lofzang' werken van W.A.Mozart, F. Mendelssohn-Bartholdy, F. Schubert, ... met orgel- en pianobegeleiding door Paul Steegmans en met de sopraan Liesbeth Verbeek. De muziek brengt de toehoorder in de vreugdevolle en intieme sfeer van de religieuze lofzang.  Onder de werken van dit concert vermelden we: 'Myriams Siegesgesang' van Schubert, 'Laudate Dominum' van Mozart en 'Hör mein Bitten' van Mendelssohn. Dit concert kreeg bijzonder veel lof in de  lokale pers.

 

 

In oktober waren, en dit al voor de tweede maal,  Basilica en Cantemus gastkoren voor  Mlada, een koor uit  Perm in Rusland, dit in het kader van de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen. Deze koren verzorgden, samen met Makeblijde uit Zele, een prachtig concert in de Sint-Janskerk en werd  bijgewoond door tweehonderd enthousiaste toeschouwers. Basilica zong, met soliste Karlijn Nooten, Felix Mendelssohn Bartholdy ‘s  “Hör mein Bitten".

 

Een week later, op 13 oktober, hadden we bezoek van het Roskilde Studiekor, uit Denemarken. Dit koor zorgde voor een concert in de basiliek, daarna hebben we verbroederend gegeten en gezongen in De Infirmerie.

Een goed koor, een goede soliste en een mooie kerk, dan krijg je gegarandeerd een mooie misviering. Op 24 november zong Basilica, met Karlijn Nooten, de Artiestenmis in Carolus Borromeus.

 

 

Op 21 december, in de Sint-Janskerk te Tongeren, verzorgde het Basilicakoor een kerstconcert. Het koor werd begeleid door een strijkorkest met basso continuo en Anneleen Boulet speelde blokfluit. Op het programma stond werk van Dietrich Buxtehude, het feestelijke ‘Parvulus Filius' van een onbekende toondichter en het in 2005 teruggevonden werk ‘Weinachtsresponsorien' van Michael Haydn.

 

Op zondag 4 mei 2014  bracht het koor een koffieconcert, onder de titel "Easy Listening”. Er werd gekozen voor het lichtere genre, maar met componisten als Rutter, Gershwin en Coleman gaan lichtvoetigheid en kwaliteit hand in hand.  Voor deze uitvoering werd samengewerkt met Canticum, een gemengd zangkoor uit Genk, onder leiding van Isabel Bikkembergs.  De pianobegeleiding gebeurde door  Paul Steegmans. 

bottom of page